ABOUT

prof. Szilágyi Zoltán tanár

Szilágyi Andrei Zoltán – profesor, istoric, deputat, scriitor, publicist

s-a născut în data de 13 noiembrie 1933 în satul Nireș, comuna Mica, județul Cluj.

A absolvit liceul in Dej în 1952 și s-a înscris la Universitatea Bolyai din Cluj-Napoca, facultatea de istorie-filozofie.

A absolvit facultatea în 1956. În 1958 a venit la Bistrița ca profesor, predând în liceele Andrei Mureșanu și Liviu Rebreanu. A predat istorie, dar și filozofie și economie politică, cu preponderență la secția maghiară a liceului Andrei Mureșanu. Pentru o scurtă perioadă a fost inspector școlar, renunțând la funcție prin demisie.

În anii ’60 a devenit membru al Societăţii de Răspândire a Cunoştinţelor Ştiinţifice; a fost membru fondator al Teatrului de amatori din Bistriţa;

În 1963 se căsătorește cu Érsek Iolanda, din acest mariaj se nasc copiii Szabolcs-Zoltán (n. 1966) și Csaba-Zsolt (n. 1973).

În 10 ianuarie 1990 a fost ales președinte al organizației județene a UDMR. Tot în acest an a înființat Fundația Culturală Bistrița.

În perioada 1991-1996 este deputat în parlamentul României, fiind ales pe listele UDMR.

A publicat un șir de articole în revista locală „Besztercei híradó” (Jurnalul Bistriței), a participat la mai multe emisiuni de televiziune, în general la emisiuni istorice.

După 10 ani de cercetare în Arhivele Statului, în 2006 vede lumina tiparului cartea „Besztercevidék, a népek és a hegyek szorításában” („Regiunea Bistriței, în strânsoarea popoarelor și a munților”), urmată în 2008 de a doua carte, „Kisebbségi sors és anyanyelvű oktatás Besztercevidéken” („Soarta minorităților și educația în limba maternă în regiunea Bistriței”).

În 2017, împreună cu Müller Árpád, începe să adune date pentru a treia carte, însă nu mai are timp să o termine. Fostul lui elev și totodată prieten, Müller continuă munca, astfel că în 2020 vede lumina tiparului și a treia carte, “Ballag már…” (Au absolvit…”), carte care conține lista absolvenților a secției maghiare a liceului Andrei Mureșanu, precum și diferite întâmplări inedite din anii profesoratului.

A avut mai multe funcții în cadrul organizației județene a UDMR până la decesul survenit în 5 iunie 2019.

Translate »