Szilágyi Zoltántól búcsúzik az RMDSZ

2019. június 7.KELEMEN HUNOR RÉSZVÉTNYILVÁNÍTÁS

Megrendülten fogadtuk a hírt: életének 85. esztendejében, rövid betegség után elhunyt Szilágyi Zoltán, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Beszterce-Naszód megyei szervezetének alapító tagja és elnöke, parlamenti képviselő, történelemtanár.

Ennek a nagy tudású embernek méltó emléket csak úgy állíthatunk, ha halála után is követjük és megfogadjuk tanításait: az eltűnőben lévő értékeinkről, történelmi kincseinkről lemondani nem szabad, anyanyelvünk használata semmilyen alku tárgyát nem képezheti Erdélyben, a szórványban.

Szilágyi Zoltán Beszterce-Naszód megye meghatározó személyisége, közösségünk egyik alapembere volt: tanárember, helytörténész és író. A kommunista diktatúra idején a Securitate megfigyelése alatt állt, amiért ellentmondott az államrezonnak, és volt bátorsága magyar történelmi eseményekre is kitérni a hivatalosan megszabott tanrend kárára. Eltiltották az óraadástól, történelmi katedrájához csak a rendszerváltás után térhetett vissza.

A szórvány magyar közművelődési életének aktív szervezője: a Besztercei Híradó lapban mintegy százötven település történetét mutatta be. Kutató munkájának eredménye két könyv, Besztercevidék a népek és hegyek szorításában ésKisebbségi sors és anyanyelvű oktatás Besztercevidéken címmel.

Vigasztalódást kívánunk gyászoló szeretteinek! Tovább őrizzük emlékét! Nyugalma legyen csendes!

Kelemen Hunor

forrás: https://rmdsz.ro/aktualis/hirek/szilagyi-zoltantol-bucsuzik-az-rmdsz

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »